புதன், 17 அக்டோபர், 2012

TNTET ANSWER KEY DT 14.10.2012 (PAPER I)



TET – PAPER – I
RE-EXAM (14.10.2012)
CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY

1.     “Learning is the permanent change in behaviour which is the result of training”, is said by ———
        Ans: A) Thorndike
2.     Learning typewriting is ———
        Ans: C) programmed learning
3.     Operant conditioning is also known as
        Ans: ..
4.     A person who knows to ride cycle, initially prefers the side part of the road only after he learnt of ride scooter.  It is ———— transfer of learning.
        Ans: A) positive
5.     Type of concept formation used in Maths and Science subjects is —————
        Ans: C) Abstract
6.     The hormone which controls the function of heart and blood pressure is ——————
        Ans: A) adrenaline
7.     Which one of the following is not found in concrete operational stage?
        Ans: A) Understanding conservation concept
8.     Which of the following is the correct statement of fear?
        Ans: D) Doesn’t create awareness
9.     As Yazhini dislikes Thendral, she shows aversion towards Thendral’s associates.  This is —————
        Ans: A) Prejudice
10.   According to Erickson social relation, ———— is responsible for initiation
        Ans: B) basic family
11.   For strengthening the connection between the CS and the CR, the CS must ————
        Ans: C) be identical to US
12.   A Child doesn’t take any article without the knowledge of mother, since she may get angry.  It is —————
        Ans: C) Conventional stage
13.   Modern psychologists feel that ———— is important in improving individual’s personality.
        Ans: B) Intelligence Quotient
14.   The map/chart formed by relating the previous knowledge with the present knowledge is —————
        Ans: A) Mind map
15.   ZPD means —————
        Ans: B) Zone of Proximal Development
16.   “Monarchic Theory” of intelligence is —————
        Ans: A) One-factor theory
17.   There is a close affinity between creativity and
        Ans: A) economy
18.   One’s goal should be based on —————
        Ans: D) Moral
19.   Three stages of moral development have been categorized by —————
        Ans: A) McDougall
20.   Getting happiness by helping others is ———
        Ans: A) Emotional maturity
21.   Children below 14years must be given free and compulsory education, equality and equal opportunities in education.  It is according to the
———Constitutional amendment of the parliament in 2002.
        Ans: A) 86th
22.   The method which helps to identify the common characteristics by comparing the relating experience on their own is ——————
        Ans: C) Heuristic method
23.   Homework need not be burden, if only the teacher ————
        Ans: B) is flexible in assigning work
24.   Salivation of some people while looking at the name of their favourite sweet on the name board of sweet stall itself is —————
        Ans: C) Discriminating conditioning
25.   Which of the following is directly related to how much they are motivated towards learning in the classroom activity?
        Ans: A) Presence of more incentives which induce learning
26.   The inventory designed by Mutharani Rastogi helps to measure —————
        Ans: A) Self Concept
27.   We cannot pay attention to an object continuously more than ——————— seconds.
        Ans: ....
28.   Identification of an incident, that has happened earlier is —————
        Ans: A) Recognition
29.   Giving meaning to the proverb is used to measure —
        Ans: D) Intelligence
30.   Characteristic which is not found in creative persons is ———————
               Ans: A) immediately accept others sayings


TET – Paper – I – Re-Exam (14.10.12)
jkpo;
31.                 ghujpjhrdhu; ………….. vd miof;fg;gLfpwhu;.
Ans : A) Gul;rpf; ftpQu;
nghUs;Nfhs; nkhj;jk; ……….. tifg;gLk;.
Ans : C) vl;L
kPdtu; tzq;Fk; jiytu;

Ans : C) ngUthdk;
njhil ………… tifg;gLk;.
Ans : A) vl;L
,uhkhaz fhz;lq;fs;
Ans : C) MW
jpUthrfj;ij Mq;fpyj;jpy; nkhop ngau;j;jtu;
Ans:  D) [p.A.Nghg;
32.                Gwj;jpizfs; nkhj;jk;
Ans : A) gd;dpuz;L
ctikiaf; $wpg;  nghUisg; ngw itg;gJ …………. mzp MFk;.
Ans : B) gpwpJ nkhopjyzp
ntz;ghtpd; tiffs;
Ans : A) MW
Nfhbl;l ,lj;ij epug;Gf.
Nrf;fpohupd; ,aw;ngau; ………….

Ans : A) mUz;nkhopj;Njtu;
fzpdpapd; je;ij vd miof;fg;gLgtu;
Ans : B) rhu;y]; ghg;Ng[;
ahkwpe;j GytupNy fk;gidg; Nghy; ………… vd;W ghbatu;
Ans : C) ghujpahu;
Qhapw;wplkpUe;J xspngw;W xsptplf; $batw;iw …….. vd;W gz;ilj; jkpou; Fwpg;gpl;Ls;sdu;.

Ans : B) Nfhs;kPd;
mz;zy; mk;Ngj;fhu; gpwe;j khepyk; ……….
Ans : A) kuhl;bak;
mk;Ngj;fhUf;F ,e;jpa muR toq;fpa tpUJ
Ans : C) ghuj;uj;dh
mq;Nf fplg;gJ ghk;Ngh? fapNwh? vd tpdTtJ
Ans : B) Iatpdh
gz;Gg; ngau; Gzu;r;rp tpjpfs;
Ans : D) vl;L
 <w;wpy; Ifhuk; Fiwe;J te;j nrhy;
Ans : A) jpz;iz
33.                ntz;ghtpd; Xir
Ans : B) nrg;gy;
FLk;g tpsf;F …….. gilj;j FWq;fhtpaq;fspy; xd;W
Ans : A) ghujpjhrd;
tpdh> tpil tiffs;
Ans : B) 6> 8
Foe;ijapd; gjpd;%d;whk; jpq;fspy; epfo;tJ ………. gUtkhFk;.
Ans : B) tUifg;
KJNtdpw; fhyk; vd;gJ
Ans : B) rpj;jpiu> itfhrp
epiu kPl;ly; vd;gJ
Ans : B) fue;ij
Nrf;fpohu; ngUkhd; mUspaJ
Ans : C) ngupaGuhzk;
 nfhLf;fg;gl;Ls;s nrhy;Yf;F ,yf;fzf; Fwpg;Gj; jUf:  \tho;f|
Ans : D) tpaq;Nfhs; tpidKw;W
34.             cyfk; vd;w jkpo;r;nrhy; …… vd;w nrhy;ypd; mbg;gilahfg; gpwe;jJ.
Ans : C) cyF
jpUf;Fws; ……… ntz;ghf;fshy; Md E}yhFk;.
Ans : B) Fws;
Vyhjpia ,aw;wpatu;
Ans : C) fzpjNkjhtpahu;
nghJ nkhopf;F vLj;Jf;fhl;L
Ans : D) me;jkhd;
 TET- PAPER – I
REEXAM (14.10.2012)
ENGLISH
61.   Her father won’t come this time, ----------?
Ans: D) will he
62.   They play cricket every Sunday, --------?
Ans: B) don’t they
63.   I --------- him yesterday.
Ans: A) met
64.   A notice was exhibited ---------- the notice board.
Ans: C) on
65.   She has been waiting for him --------- two hours.
Ans: B) for
66.   A postman is one --------- delivers us letters.
Ans: C) who
67.   Before the bell rang the students --------- the hall.
Ans: A) had left
68.   Which among the following is not associated with a ‘word’?
Ans: B) Pronunciation
69.   Which of the following sets of words has more than one category of words in it?
Ans: A) walk, swim, jump, moan
70.   When you read something quickly in order to find the main points you call it ---------
Ans: B) scanning
71.   Pick out the correct pronunciation of the word italicized in the following sentence:
The sport has a strict code of conduct.
Ans: C) / k δd nd * kt /e
72.   The number of syllables in the word ‘beautiful’ is
Ans: D) three
73.   Replace the italicized word in the following sentence with the correct phrase chosen from the options:
I am not going to tolerate their smoking any longer.
Ans: B) put up with
74.   Pick out the word that can replace the italicized phrase in the sentence given below:
She went for him with a cane.
Ans: A) Approached
75.   A piece of dialogue has been reported as.   He said that he’d come later.  What would be the exchange used in the dialogue?
Ans: C) I’ll come later
76.   Which of the following options would correctly fill in the blank seen in the given dialogue?
Teacher:  Hello, Smitha! How are you?
Smitha:    Fine, ma’m.  Thank you.
Teacher:   ------------------?
Smitha :    I was not well.
Ans: A) Where were you last week?
77.   The sentence, “Take a left turn and go straight” is an expression for ------------
Ans: D) giving direction
78.   Which of the following is the best instruction for asking children to bring the textbook everyday?
Ans: D) You should not come to class without textbook.
79.   “No, Murali doesn’t want to leave early,” is the answer to the question
Ans: C) Does Murali want to leave early?
80.   Suppose you want to teach the word ‘Pat’.  Which one of the following is the easiest way to teach it?
Ans: D) Showing the action of ‘patting’
(Q.Nos. 81 to 90)

Read the passage given below and choose the best answer for each of the questions that follow:
What writers struggle to express through numerous newspaper columns, the cartoon manages in a pointed one-liner.  Little wonder then, that the first thin most of us like to see when we pick up a newspaper is the cartoon.  Simply though it may seem, making a cartoon is an art that requires a combination of hard work, training and a good sense of humour.  Cartoonists say that the cartoons that make us laugh the most are in fact the cartoons that are hardest to make.  Even celebrated cartoonists like R.K. Laxman admit that making a cartoon is not a piece of cake.  Laxman says he has to wait for over six hours, which includes spending a lot of time scanning newspapers and television channels before any idea strikes him.
How does one become a cartoonist?  There are few colleges or schools for cartoonists.  Established cartoonists are  of the view that no institute can teach you to make a cartoon.  While basics, like drawing and sketching can be learnt in an art college, these alone will not make a good cartoonist.
81.   What is the typical quality of a cartoon?
Ans: D) Simplicity.
82.   The greatest difficulty cartoonists face is
Ans: A) getting an idea
83.   What are considered as the basic qualities to become a good cartoonist?
Ans: A) Training and hard work
84.   Who are the ones who hold the view that no institute can teach you to make a cartoon?
Ans: B) All well-known cartoonits
85.   The major source of ideas for a cartoonist is
Ans: A) newspapers
86.   ‘Little wonder’ means
Ans: A) no wonder
87.   Pick out the word from the passage that means, ‘two or more things join together to form a single unit’.
Ans: D) combination
88.   Find out the odd word from the ones given below:
Ans: A) Struggle or B) Simple
89.   Pick out the sentence that is similar in meaning to, “There are few colleges  and schools for cartoonists”.
Ans: B) Colleges or schools are few there for cartoonists
90.   Identify the sentence similar in meaning to, “These alone will not make a good cartoonist’.
Ans: B) A good cartoonist will not be made by these alone
TET – Paper – I – Re-Exam (14.10.2012)
Mathematics

91.    xU tl;lj;jpd; Rw;wstpw;Fk; Muj;jpw;Fk; cs;s tpj;jpahrk; 37 nr.kP. tl;lj;jpd;
gug;gsT r.nr.kP.y;
            Ans: A) 154
92.    xU nrt;tfj;jpd; ePsk;> mfyk; KiwNa 40 nr.kP. kw;Wk; 26 nr.kP.
               ,r;nrt;tfj;jpd; gf;fq;fspd; ikag;Gs;spfis KiwNa ,izg;gjhy; Vw;gLk;
               rha;rJuj;jpd; gug;gsT …… r.nr.kP. MFk;.
            Ans: C) 260
93.              2/5 (5/3 + 4/9) = 2/3 + 8/45 fPo;f;fz;ltw;wpy; ,/J ve;j gz;Gf;F vLj;Jf;fhl;L
Ans: A) Distributive
94.             xU Fwpg;gpl;l vz;zpf;if cs;s Nfhypfis 2> 3> 4> 5 my;yJ 6 Nguplk; rkkhf gq;fpLk; NghJ xt;nthU KiwAk; xU Nfhyp kPjkhfpwJ. Nkw;fhz; epge;jidia epiwT nra;Ak; kPr;rpW Nfhypfspd; vz;zpf;if
Ans: C) 61
95.             xU Fwpg;gpl;l njhif 5 tUlq;fspy; &.6>800 MfTk; NkYk; 3 tUlq;fspy; &.6>080 MfTk; Kjpu;T milfpwJ.  vdpy; KjyPL &.
Ans: B) Rs.5,000
96.             (4.59 x 1.8 ¸ 3.6 + 5.4 y; 1/9 ghfk; -1/5)d; kjpg;G
Ans: B) 2.695
97.              fPNo nfhLf;fg;gl;Ls;sitfspy; yPg; tUlk; my;yhjJ vJ?
Ans: B) 1800
98.              xU rJuj;jpd; gf;f msit 4 nr.kP. mjpfg;gLj;jpdhy; mjd; gug;G 60 r.nr.kP. mjpfupf;fpwJ. mg;gbnadpy; gf;fj;jpd; msT mjpfg;gLj;Jtjw;F Kd;G
Ans: C) 5.5 cm
99.              1197215a6 vd;w vz; 11My; kPjpapd;wp tFgl a-f;F nfhLf;fg;glf;$ba kpff; Fiwe;j kjpg;G vd;d?
Ans: B) 3
100.           etPd Gs;spapaypd; je;ij
Ans: A) R. A. Fisher
101.            108-I ve;j rpwpa vz;zhy; ngUf;f KOf;fdk; MFk;.
Ans: A) 2
102.            jpiu tPo;r;rp ,y;yh tiugl cgfuzj;jpw;F cjhuzk;
Ans: ***


103.            khztu;fspd; Njitf;Fk;> jpwikf;Fk; Vw;wthW ghlf;fUj;Jfis vspikapypUe;J fbdj;jpw;F mwpKfk; nra;jy;.  ,;q;F ghlj;jpl;l mikg;gpd; mZFKiw
Ans: ***
104.           40-y; 15% vd;gJ Xu; vz;zpd; 25% tpl 2 mjpfk; vdpy; mt;ntz;
Ans: A) 16
105.           x/4, x/2, x, x/5, x/3 d; ,ilepiy 5 vdpy; x vd;gJ
Ans: C) 15
106.            jpwdwpj; Nju;it nfhLj;j gpwF Mrpupaupd; ,Wjpr; nrhy;
Ans: ***
107.            ghlj;jpl;lj;ij kjpg;gPL mbg;gilapy; mZFk; Kiwia cUthf;fpatu;
Ans: ***
108.            25 vz;fspd; ruhrup 15. kW Ma;tpd; NghJ 15 vd;w vz; -15 vd;W jtwhf Fwpf;fg;gl;L tpl;lJ vdf; fz;Lgpbf;fg;gl;lJ. vdNt rupahd ruhrup
Ans: B) 16.2
109.            rkgf;f Kf;Nfhzk; ………. Nfhzj;ijg; nghWj;J Nfhzr; rkr;rPu; cs;sJ
Ans: C) 120°
110.            xU DABC y; vd;gJ mÐA MdJ mÐB tpl 18° mjpfk;.  BC-I ePl;Lk; NghJ Vw;gLk; ntspf;Nfhzk; 116° vdpy; mÐA =
Ans: B) 67°
111.           xU Kf;Nfhzj;jpd; gf;fq;fs; a, b, c vdpy;
Ans: D) b < c + a
112.            xU gpd;dj;jpy; njhFjpapYk;> gFjpapYk; vz; 1 If; $l;Lk; NghJ mjd; kjpg;G 2/3> ,Nj Nghy; njhFjpapYk;> gFjpapYk; vz; 1 If; fopf;Fk; NghJ mjd; kjpg;G ½ vdpy; %y gpd;dk;
Ans: B) 3/5
113.           ,uz;L vz;fs; 3:4 vd;w tpfpjj;jpy; cs;sd.  kP.rp.k.> kP.ngh.k.tpd; ngUf;Fnjhif 10800> vdpy; mtw;wpd; $Ljy;
Ans: A) 210
114.            DABC vd;gd DPQR KiwNa B, Q-y; nrq;NfhzKila nrq;Nfhz Kf;Nfhzq;fs;. ,q;F AB = PQ; BC = QR vdpy; fPo;f;fhz; vg;gz;gpd; %yk; mit ru;t rkk;?
Ans: ***
115.            8 nghUl;fspd; mlf;f tpiy 10 nghUl;fspd; tpw;Fk; tpiyf;F rkk; vdpy; e~;l rjtPjk;
Ans: B) 20
116.           7 vd;w ,aw;fzpj Nfhitapd; mLf;F
Ans: D) 0
117.           a + b = 7 kw;Wk; a b = 3 vdpy; ab-d; kjpg;G
Ans: A) 10
118.           fzpjj;jpy; ,uhzp 100% kjpg;ngz;fs; ngw;Ws;shu;. ,uhzpia tpl ,uh[_ 20% Fiwthf ngw;Ws;shd;. ,uh[_it tpl ghuj; 20% mjpfkhf ngw;Ws;shd;.  vdpy; ghuj; ngw;w kjpg;ngz;fs;
Ans: C) 96
119.           xUtu; xU thndhypg; ngl;bia mjd; tpw;gid tpiyapy; 9/10 klq;fpy; thq;fp mij tpw;gid tpiyia tpl 8% mjpfg;gLj;jp tpw;whu;. vdpy; mtu; ngw;w ,yhg rjtPjk;
Ans: C) 18
120.               xU khztd; fzpjtpay; Gj;jfq;fis gbj;jy;> fzpjg; Gjpu;fis jPu;j;jy;> fzpj tpdhf;fSf;F vspa> FWf;F topfspy; jPu;T fhzy; - ,itfs; Fwpf;Fk; jpwd;
Ans: ***

TNTET (RE)-1 (14.10.2012)
EVS
121. The most serious environmental effect posed by hazardous wastes is
        Ans: B) contamination of ground water
        122. In India ................. is considered to be amongst the worst flood hit states of the country.
        Ans: B) Bihar
        123. Globally, the most prominent disasters are
        Ans: B) Earthquakes
        124. Garbage can be put under four categories - organic, toxic, soiled and recyclable. Of these example for organic type is
        Ans: D) Vegetable Peels
        125. What is not recommended during an earthquake?
        Ans: A) Take shelter
        126. World Environment Day is celebrated on ........... every year.
        Ans: B) 5th June
        127. The lowermost layer of the atmosphere is
        Ans: C) Troposphere
        128. Neem is a
        Ans: C) Biopesticide
        129. London smog was caused mainly due to excess of oxides of ................ in atmosphere
        Ans: B) Sulphur
        130. The world’s largest wind farm is located in
        Ans: C) India
        131. United Nations Conference on Environment and Development held in 1992 is informally known as
        Ans: D) Earth Summit
        132. The principal aim of the National Forest Policy is to ensure
        Ans: C) Ecological stability
        133. Cutting of trees without planting new trees in return is known as
        Ans: A) deforestation
        134. An organism which turns brown when it moves slowly on a bark or on the ground is
        Ans: D) a chameleon
        135. By using ................. instead of bulbs, we can save up to 40 per cent of electricity.
        Ans: D) Tubelights
        136. Greenhouse gases prevent most of the outgoing ................. radiation from the surface and lower atmosphere from escaping into outer space.
        Ans: D) infra-red
        137. Chemical name of slaked lime is
        Ans: C) Calcium hydroxide
        138. Wildlife means
        Ans: D) any living from in its natural habitat.
        139. An example of a renewable resource is
        Ans: C) Water
        140. What is the harm from the depletion of Earth’s ozone layer?
        Ans: C) Increased amount of ultraviolet radiation will reach earth’s surface
        141. The most abundant greenhouse gas is
        Ans: A) Carbon di oxide
        142. The most famous Bioreserve in Tamil Nadu is
        Ans: A) Mannar Biosphere Reserve
        143. Of the total water available on earth, only ........... is fresh water.
        Ans: A) 3%
        144. The Government of Tamil Nadu has made it mandatory for all houses and buildings in the state to install
        Ans: A) rain water harvesting facility
        145. The smoke produced by burning of wood and agricultural by-products and animals dung cake can cause
        Ans: A) respiratory problems
        146. Reduction in the brightness of the famous Taj Mahal is due to the
        Ans: B) Acid rain
        147. The need for rain water harvesting is because of
        Ans: D) excess wastage of rain water
        148. Which one of the following is the most appropriate reason for wildlife extinction?
        Ans:
149. Nilgiri Thar is conserved in
        Ans: A) Anaimalai Wildlife Sanctuary
        150. The heart is covered by a protective double walled sac called
        Ans: B) Pericardium

2 கருத்துகள்:

  1. அண்ணே பாதி கேள்விகள் பதில்கள் எழுத்துரு சரியில்லாம இருக்கிறது என்று நினைக்கிறேன் .. கொஞ்சம் கவனியுங்கள்

    பதிலளிநீக்கு
    பதில்கள்
    1. சரியாய் இருந்தால் படித்துவிட்டு போய்விடுவார்கள் .தப்பு இருந்தால் தட்டி கேக்க உங்களை போல நான்கு பேர் என் ப்ளோக்கை பார்க்க வரட்டுமே ! ,...........

      நீக்கு